| Author |
Message |
Maiden croatia Senior Member

|
Posted: Wed Sep 06, 2006 9:24 am Post subject: Somewhere in time, konceptualan ili ne? |
|
|
Iako to Maideni ne naznačuju, meni se već taj album čini nekako konceptualan....., počevši od omota, omota singlova, te božićnih čestitki.
Pjesme sve na nekakav način govore o vremenu, počevši od naslovne, pa wasted years (potraćene godine), pa Sea od madness koja pjeva o našim bijednim životima koji kao da su rijeka koja nas neumitno vodi do (Sea of madness). Zadnja pjesma na a strani jasno nam kazuje da nebo može malo pričekati, da nismo još spremni.....
Prva pjesma na B strani govori o mitskom trkaču maratonu, te vremenu sa aspekta "Long distance runnera", a Stranger in a strange land također govori životu i bezveze potrošenom vremenu na traženje onoga što nikad nećeš naći, već ćeš samog sebe sjebati. DEJA VU, ne treba ni napominjati govori o vremensom aspektu sa one malo neistražene i špekulativne strane, kada imaš osjećaj da si neke stvari već prije radio, govorio ili vidio ili znaš raspoznati što će se dogoditi u veoma bliskoj budućnosti (tek tren unaprijed). Alexander govori o vremenu 334 BC (prije Krista), te životu jednog od najvećih vojskovođe svih vremena...
Eto, olakšao sam dušu.... što vi mislite...? |
|
| Back to top |
|
 |
MaidenMadness Contributor

|
Posted: Wed Sep 06, 2006 9:32 am Post subject: |
|
|
tesko
to da su imali neku generalnu misao vodilju kada su radili album. svakako medjutim zar tako nije sa svakim albumom? prema tome bi svaki album bio konceptualan
da bi se album mogao proglasiti konceptualnim ipak bi trebalo nesto vise. recimo da mozes sastavit pricu iz toga svega. ja osobno nevidm neki moguc nacin da se cijeli album poveze jednom pricom |
|
| Back to top |
|
 |
Maiden croatia Senior Member

|
Posted: Wed Sep 06, 2006 9:34 am Post subject: |
|
|
| Ma dobro, ustvari imaš pravo, ali nekako mi je ovaj album od početka do kraja više cjeline nego li je to seventh son, jer on mi je nekako ne toliko tekstualno povezano, nego atmosferski kao cjelina. Slušam ga u jednom dahu.... kao niti jedan drugi album... |
|
| Back to top |
|
 |
BoBo Staff

|
Posted: Wed Sep 06, 2006 9:43 am Post subject: |
|
|
| Rekao bih da je koncepcijski u svemu osim u tekstovima. Dizajn, zvuk, stage, ... |
|
| Back to top |
|
 |
GrimReaper

|
Posted: Wed Sep 06, 2006 10:51 am Post subject: |
|
|
| po meni su radili tematski slično, al ne sad da nam priča jednu priču. to mi je prvi album koji sam imao i ja ga stalno slušam u jednom dahu. predobro. |
|
| Back to top |
|
 |
Pakaa

|
Posted: Wed Sep 06, 2006 7:05 pm Post subject: |
|
|
Sumnjam da je konceptualni. Pjesme istina imaju neku povezanu temu o vremenu, ali se ne nastavljaju tekstualno.
E, jos jedna stvar Stipe, Stranger In A Strange Land je napisana prema istinitom dogadjaju kada su neki pomorci ostali zarobljeni na sjevernom polu i samo je jedan prezivio. |
|
| Back to top |
|
 |
Gul_Ranek Senior Member

|
Posted: Wed Sep 06, 2006 7:13 pm Post subject: |
|
|
I, barem prema IMC-u, taj covjek je postao fan Maidena! http://tinyurl.com/frlsx
Last edited by Gul_Ranek on Thu Sep 07, 2006 5:52 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
Ivan Senior Member

Joined: 19 May 2004 Posts: 8566 Location: Ivanska (Bjelovar), CROATIA
|
Posted: Thu Sep 07, 2006 2:11 pm Post subject: |
|
|
ne, slažem se sa MM-om, pa ne može svaki album maidena bit konceptualan.
meni su dobri i njihovi ne konceptualni albumi (a to je velika većina)
a za tu konceptualnost na svakom tako možeš izvući neku zajednilku temu.
a za zvuk, pa ja bi rekao da svaki njihov album ima posebno prepoznatljiv zvuk koji se gotovo jako rijetko može naći na drugom, možebiti slično ali je onda barem nešto drugo totalno različito, atmosfera ili nešto |
|
| Back to top |
|
 |
Screamy Senior Member

|
Posted: Thu Sep 07, 2006 2:32 pm Post subject: |
|
|
ovaj album je konceptualan onolko kolko i nije dakle , jedina zajednička tema svih pjesama ovog albuma je vrijeme ali se po tome ne može nikako rećč da je konceptualan.
tekstovi nisu međusobno povezani niti zajedno tvore nekakvu priču stoga još jednom otpada mogućnost konceptualnosti.
jedino je konceptualan kako je bobo već rekao po zvuku (synth gitare) i omotima , po ničemu drugome znači album NIJE KONCEPTUALAN
@ivan - pa normalno da su ti dobri njihovi ne konceptualni albumi kad imaju samo jedan konceptualan u pravom smislu te riječi a to je SSOASS  |
|
| Back to top |
|
 |
Ivan Senior Member

Joined: 19 May 2004 Posts: 8566 Location: Ivanska (Bjelovar), CROATIA
|
Posted: Thu Sep 07, 2006 3:10 pm Post subject: |
|
|
quote:
Scream for me wrote
@ivan - pa normalno da su ti dobri njihovi ne konceptualni albumi kad imaju samo jedan konceptualan u pravom smislu te riječi a to je SSOASS
dobro da si skužio poantu
ma ali ovo je smiješno kad pričate da se sad zvuk razlikuje toliko od drugih.
ok, je prvi album sa synth-om, ali nemojte mi reći da vi ne prepoznajete albume na prvi rif, svaki album ima nešto totalno drukčije, a opet tipično za maidene |
|
| Back to top |
|
 |
Screamy Senior Member

|
Posted: Thu Sep 07, 2006 4:05 pm Post subject: |
|
|
pa razlikuje se upravo zbog synth gitara a na ssoass zbog klavijatura ali opet je istina ovo što si ti rekao
sound sita se bitno razlikuje od dotadašnjih albuma i onih poslije ssoass , tako da su ta dva albuma po zvuku stvarno dosta drugačiji od ostalih ali istina je da svaki album ima nešto što je tipično maidenima ali opet ta dva albuma odskaču od cjeline i to nije ništa loše , NAPROTIV |
|
| Back to top |
|
 |
Pakaa

|
Posted: Thu Sep 07, 2006 7:07 pm Post subject: |
|
|
| Sad kad vec spominjete konceptualnost prema omotu, moze li mi itko reci kakav je booklet somewhere in timea? Bas me zanima sta ima unutra. |
|
| Back to top |
|
 |
Gul_Ranek Senior Member

|
Posted: Thu Sep 07, 2006 7:50 pm Post subject: |
|
|
| http://tinyurl.com/frlsx -> Pronadji "Line-Up" - tamo su ti slike benda iz bookleta. Nije nista posebno, neki los SF-ugođaj. |
|
| Back to top |
|
 |
Screamy Senior Member

|
Posted: Thu Sep 07, 2006 8:45 pm Post subject: |
|
|
quote:
Pakaa wrote
Sad kad vec spominjete konceptualnost prema omotu, moze li mi itko reci kakav je booklet somewhere in timea? Bas me zanima sta ima unutra.
svi maidenovi bookleti su savršeni , predlažem da ga kupiš , staviš cd u liniju i svršavaš na taj prekvalitetni i presavršeni album makar su svi maidenovi takvi |
|
| Back to top |
|
 |
axy Senior Member

Joined: 06 Feb 2006 Posts: 1967 Location: Rijeka / Labin, CROATIA
|
Posted: Fri Sep 08, 2006 9:55 am Post subject: |
|
|
Gledajući tako, prije bi Brave New World bio konceptualan album. Osim wicker mana, sve pjesme na neki način slijede jednu te istu ideju (mada ne u tolikoj mjeri da bismo ga mogli nazvat konceptualnimn u smislu SSoaSS).
Pogledajte samo naslovnu BNW, The Mercenary ( ), DOM, The Nomad, OOTSP, TLBLAH.... sve u sebi nose negativnu sliku kapitalizma i današnjeg potrošačkog društva, svaka na svoj način.
S druge pak strane GOTN, BB i The Chosen One ističu osamljenost koja proizlazi iz --- kapitalizma...
Lijepo je rečeno u Mercenary : You have to kill to stay alive --- a nek mi neko kaže da to nije zlatno pravilo današnjeg društva |
|
| Back to top |
|
 |
|